Hvad er berigelse?
Berigelse af fødevarer handler om at tilsætte vitaminer, mineraler eller andre stoffer for at forbedre fødevarens ernæringsmæssige værdi. Dette kan omfatte alt fra jod i salt til vitamin A i margarine og koffein i energidrikke. Berigelse kan ske på baggrund af lovkrav eller frivilligt, efter producentens eget ønske.
Berigelse giver producenterne mulighed for at tilføre deres produkter en ekstra ernæringsmæssig profil, som fx kan differentiere dem fra konkurrenternes produkter. Det kræver dog nøje overholdelse af reglerne.
Danmark har nationale berigelsesregler, mens man på EU-niveau kun har fastsat det grundlæggende som fx kilder til vitaminer og mineraler. Det betyder, at man ikke uden videre kan finde et beriget produkt fra udlandet og markedsføre det i Danmark.
Obligatorisk berigelse
Et eksempel på obligatorisk berigelse i Danmark er tilsætning af jod til husholdningssalt og til salt i brød og bagværk. Denne regel blev indført i år 2000, fordi mange danskere havde et utilstrækkeligt jodindtag, som førte til helbredsproblemer.
Reglerne kræver, at husholdningssalt og salt i brød og almindeligt bagværk – som også inkluderer knækbrød, skorper og pizzabunde – skal indeholde 20 mg jod per kg salt.
Der gives sjældent dispensation fra reglen, men der findes få undtagelser fra kravet. Fx betyder reglerne om gensidig anerkendelse, at brød markedsført lovligt i andre EU-lande uden jodsalt også må markedsføres i Danmark.
Hvis man derimod vil bruge jodberiget salt i andre varer end brød, fx i en sauce, er det frivillig berigelse.
Frivillig berigelse
Frivillig berigelse giver producenten mulighed for at tilsætte vitaminer, mineraler eller andre stoffer til fødevarer, uden at dette er lovkrævet.
Frivillig berigelse er dog underlagt strenge regler for at sikre forbrugernes sikkerhed. Desuden kræver frivillig berigelse en notifikation eller ansøgning til Fødevarestyrelsen.
Tilsætning af vitaminer og mineraler
Når en producent vil berige frivilligt, skal de tilsatte vitaminer og mineraler komme fra godkendte kilder, og mængderne skal være høje nok til at have en ernæringsmæssig effekt, fastsat af EU:
- Drikkevarer skal indeholde mindst 7,5 % af referenceindtaget (RI) pr. 100 ml
- Andre fødevarer skal indeholde mindst 15 % af RI pr. 100 g eller 100 ml eller portion, hvis pakningen kun indeholder én portion
I Danmark har vi generel tilladelse til at berige en række fødevarekategorier med visse vitaminer og mineraler. Listen over generelle tilladelser findes i Bilag 1 i Bekendtgørelse om tilsætning af vitaminer og mineraler til fødevarer. Hvis tilsætningen overholder vilkårene, skal man blot notificere produktet til Fødevarestyrelsen, dvs. oplyse om det, hvorefter produktet må markedsføres.
Men hvis mængden overskrider grænsen i Bilag 1, eller hvis fx vitaminet ikke må tilsættes fødevarekategorien, skal man ansøge Fødevarestyrelsen særligt om berigelse af produktet. Dette kaldes i bekendtgørelsen en anmeldelse, og den er forbundet med et relativt højt gebyr uden garanti for at få tilladelsen.
Tilsætning af visse andre stoffer end vitaminer og mineraler
Udover vitaminer og mineraler kan producenter også vælge at tilsætte andre stoffer med ernæringsmæssig eller fysiologisk virkning, såsom taurin, koffein, aminosyrer eller inositol.
For at markedsføre produkter med disse stoffer i Danmark skal man enten følge de generelle tilladelser, som findes i Bilag 1 i Bekendtgørelse om tilsætning af visse andre stoffer end vitaminer og mineraler til fødevarer, og indsende oplysninger herom til Fødevarestyrelsen. Eller – hvis mængden overskrider den tilladte grænse – ansøge om særlig tilladelse.
Hvis et stof ikke er omfattet af de eksisterende tilladelser, skal man ansøge om en godkendelse af det nye stof.
Dette kan også kræve en “novel food”-godkendelse, hvis stoffet betragtes som en ny fødevare inden for EU. Du kan læse mere om novel food på Fødevarestyrelsens hjemmeside: https://foedevarestyrelsen.dk/kost-og-foedevarer/maerkning-og-markedsfoering-af-foedevarer/nye-foedevarer-og-foedevareingredienser-novel-food.
Har du brug for sparring eller hjælp med reglerne?
Lolex kan hjælpe dig med at vurdere, om reglerne for berigelse er overholdt. Vi kan også hjælpe med notifikation og ansøgning.
Har du spørgsmål eller vil du vide mere om disse komplicerede regler, er vi også klar til en snak.