Beskyttede betegnelser som ingrediens

Når du har tilsat en high-end og dyr ingrediens med en beskyttet geografisk betegnelse eller beskyttet oprindelsesbetegnelse, er det naturligt også at ville nævne den i varens navn og markedsføring. Men disse særlige ingredienser nyder ekstra beskyttelse i EU-lovgivningen. Så hvilke overvejelser og tiltag skal du gøre for, at du kan nævne dem lovligt? Vi håber, at vores blogindlæg kan klæde dig bedre på til opgaven.

Bruger du et produkt med en beskyttet geografisk  betegnelse som ingrediens i en sammensat fødevare – og vil du nævne den i dit produkts navn?

Så skal du være opmærksom på den nye EU-forordning 1143/2024, der gælder fra 13. maj 2024.

Den beskriver bl.a. betingelserne for, hvornår man i varebetegnelsen på en sammensat fødevare må anvende en beskyttet oprindelsesbetegnelse (BOB) eller en beskyttet geografisk betegnelse (BGB) for en ingrediens.

De første 3 betingelser

Først og fremmest skal du sikre dig, at disse betingelser er opfyldt:

  1. Den sammensatte fødevare må ikke indeholde en anden ingrediens, der er sammenlignelig med ingrediensen med den beskyttede  betegnelse. Dvs. hvis der f.eks. anvendes Parmigiano Reggiano i en pesto, og man gerne vil inkludere Parmigiano Reggiano i pestoens navn, må der ikke være andre hårde oste i pestoen end Parmigiano Reggiano.
  2. Ingrediensen med den beskyttede betegnelse skal være tilsat i tilstrækkelig mængde til at give den sammensatte vare et ”væsentligt kendetegn”. Så i eksemplet med pesto  skal der altså være brugt nok Parmigiano Reggiano til, at det kan smages i pestoen.
  3. Etiketten skal vise procentandelen af ingrediensen med den beskyttede  betegnelse i den sammensatte fødevare. I pesto-eksemplet betyder det krav om en QUID (%) af Parmigiano Reggiano.

Skriftlig meddelelsespligt

Hvis vi fortsætter med pesto-eksemplet:

Pestoproducenten, der har planer om at bruge Parmigiano Reggiano i pestoens navn og i reklamemateriale i øvrigt, skal før salg skriftligt melde dette ind til producentsammenslutningen for den beskyttede betegnelse, her konsortiet for Parmigiano Reggiano (BOB).

Man skal altså gøre sig umage for at finde frem til det/den rette konsortium/sammenslutning for produktet med den beskyttede geografiske betegnelse eller beskyttede oprindelsesbetegnelse, som man tilsætter sin fødevare. Meddelelsen til sammenslutningen skal (be)vise, at man har overholdt de 3 betingelser. Sammenslutningen har herefter 4 mdr. til at bekræfte modtagelsen.

Først når pestoproducenten har modtaget bekræftelsen eller når fristen på de 4 måneder er udløbet, må pestoen sælges/markedsføres med Parmigiano Reggiano i navnet.

Skal Lolex hjælpe dig?

Vi kan hjælpe dig med at få mærkningen tjekket og bragt i orden efter de nye regler.

Har du spørgsmål eller vil du vide mere om reglerne i forordning 1143/2024, er vi her også for dig. 

Vi tjekker automatisk ud fra reglerne om beskyttede betegnelser
Værd at vide

Flere spændende artikler

Vil du gerne læse mere om love, regler og bestemmelser for mærkning? Så få ny viden om mærkning i vores blogindlæg:

Scroll to Top

Kursustilmelding

Ved deltagelse på dette kursus og 1 af de 2 øvrige kurser er den samlede pris 6000 kr.

Ved deltagelse på alle 3 kurser er den samlede pris 9000 kr.

Ved deltagelse på 1 kursus er prisen: 3. 750 kr.

Ved deltagelse på 2 kurser er den samlede pris: 7.000 kr.

Ved deltagelse på alle 3 kurser er den samlede pris: 10.500 kr.

Change language